Rusko na nás útočí. Kudy vede naše červená linie?

Pohled z dronu na obchodní centrum Marywilska 44 hořící během masivního požáru ve Varšavě v Polsku 12. května 2024. Dariusz Borowicz/Agencja Wyborcza.pl/Reuters

Nová stará válka – text Denise Sokolova o chystaném (zmařeném) atentátu na Armina Pappengera.

Denis Sokolov je sociolog, odborník na Severní Kavkaz, koordinátor ozbrojeného odporu vojensko-politické iniciativy Občanská Rada, řadový člen iniciativy Svobodná Ingrie. Je Rus, nyní žije v Polsku.

Mnohé ohromil exkluzivní příběh CNN o zmařeném atentátu ruských speciálních služeb na Armina Pappengera. Pappenger, šéf koncernu Rheinmetall – prvního evropského průmyslového a obranného gigantu, který na Ukrajině začal budovat závod na výrobu vojenské techniky – uvolnil na Rýně další kapacity na výrobu granátů ráže 155, tak nezbytných v současné válce.

Ta děsivá novinka spočívá v tom, že Putinův režim, který dříve zabíjel, zastrašoval a trávil především vlastní občany (čečenské disidenty, přeběhlé špiony, finančníky, uprchlé piloty vrtulníků, opozičníky), si v tomto případě vzal na mušku největšího šéfa evropského zbrojního průmyslu. Hybridní válka dřív znamenala informační tlak, ne vraždy. I když – vůdce Bílých přileb, Jamese Le Mesurier, dohnali k smrti zaměstnanci Alexeje Goreslavského.

Nyní se však, jak se zdá, všechno změnilo.

CNN píše, že bylo plánováno několik vražd, že americké vojenské základny byly minulý týden v souvislosti s očekávanými akcemi proti americké armádě v režimu zvýšené ostrahy, že není zcela známo, kdo jsou údajní pachatelé – zda jsou to obvyklí likvidátoři nebo místní zmocněnci, jako v případě přeběhlého pilota vrtulníku Alexeje Kuzminova v Alicante.

V roce 2024 došlo k několika sabotážím – šlo o žhářství civilních i vojenských objektů – které ne vždy vyčnívaly mezi běžnými kriminálními případy. Na summitu NATO se diskutovalo o tom, že členové aliance by měli synchronizovat své úsilí v boji proti ruské hybridní (pokud se stále jedná o hybridní) válce zaměřené na spojence Ukrajiny. Představitel NATO naznačil, že Rusko chce využít tuto příležitost k přerušení dodávek zbraní a munice na Ukrajinu.

Zdá se mi, že se tu děje něco víc – přichází nebo už přišla další fáze transformace války. Spojenci tu v tom, co zosobňuje Putinův režim, čelí účinné symbióze mafie, speciálních služeb, stárnoucí konvenční armády a leteckých sil napěchovaných jadernými zbraněmi. Putin straší zároveň jadernou zimou, zabijáky s novičokem, výbušninami nebo odstřelovačským dalekohledem a chaosem terorismu – a přitom dál zabíjí raketami děti v Kyjevě.

Tohle bude (nebo už je) válka, ze které není možné uniknout za hranice schengenského prostoru, za jakoukoli hranici, aniž by byl agresor neutralizován. A to je možné pouze pokud začneme čelit právě té válce, kterou Putin vede. Mafii lze porazit pouze uvězněním nebo zabitím hlavních bossů a jejich dědiců. A chceme-li se vyhnout chaosu po smrti draka, budeme muset zvednout zadek z pohovky a vzpomenout si – nebo se naučit – že práva a svobody mají svou cenu, která není malá.

Překlad bez dodatků a úprav. Text nevyjadřuje postoj redakce.  

About Anna Valentová 223 Článků
Narozena 1968. Pražák v jizerskohorském exilu. Vlastně pořád překládám. Jako tlumočník mezi zúčastněnými stranami a rozplétač zapleteného kdysi v terapii... Taky když se dá přeložit něco krásného nebo důležitého - aby o tom vědělo víc lidí. No - a teď je válka. A najednou je to všechno třeba. Snad to aspoň kouskem přispěje...